Geacht college van B&W,

Gouda Vitaal heeft kennis genomen van het besluit van het college om niet te kiezen voor een (grootschalig) warmtenet. Het college duidt dit door te stellen “dat de rem eraf is” en met de ontstane duidelijkheid bewoners nu zelf kunnen  overgaan tot de aanschaf van een warmtepomp, om ervoor te zorgen dat Gouda in 2040 geen gas meer verbruikt. Hierbij wordt de kanttekening gemaakt dat vervanging van gas door een warmtepomp niet in alle gevallen mogelijk is. Wij signaleren dat in tegenstelling tot de door het college verontstelde duidelijkheid, er juist heel veel vragen en onduidelijkheid zijn. Deze onduidelijkheid bemoeilijkt de keuze, en kan bijvoorbeeld de keuze voor een hybride installatie (waarbij nog wel een gasaansluiting nodig blijft, maar het gasverbruik veel lager zal zijn) bemoeilijken.

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

1. Kan het college concreet aangeven voor welke bewoners nu precies geldt dat zij geacht worden in 2040 geen gebruik meer te maken van gas?

2. Betekent dit concreet dat zij ook geen gebruik meer kunnen maken van gas omdat in hun deel van de stad vanaf dat moment gas niet meer beschikbaar is? Hiervoor kan de gemeente in de toekomst de wet Gemeentelijk Instrumentarium Warmtetransitie inzetten. Is het college voornemens dit instrument in te zetten? Of is dit meer vrijblijvend/ vrijwillig en blijft gas in alle wijken ook na 2040 beschikbaar? 

Tot nu toe richten de ondersteunende acties vanuit de gemeente zich vooral op informatie en advies met betrekking tot het zogenaamde “laaghangende” fruit, zoals tochtstrippen, isolatiefolie, etc. Echter, de overgang naar een warmtepomp vraagt veel meer investeringen en kan veel meer impact hebben. Allereerst dient men meer te investeren in verduurzaming van de woning (vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, dubbel glas). Afhankelijk van wat men op dit punt al heeft geïnvesteerd en het type woning, kunnen de kosten hiervoor al snel oplopen tot 20.000 euro per woning. Ook kan het noodzakelijk zijn radiatoren te vervangen of over te gaan op vloerverwarming, en heeft het gevolgen voor de kookinstallatie die veelal nog op gas is.

Tenslotte zal men daarnaast moeten investeren in een warmtepomp installatie. Men kan kiezen voor de goedkopere variant op basis van lucht (aanschaf en installatie tussen de 7.000 en 10.000 euro). Echter, men moet zich dan wel realiseren dat deze minder stabiel zijn, en dat vooral bij kouder weer het huis niet optimaal zal zijn verwarmd en ook de douche minder warm zal zijn. Beter is te kiezen voor de warmtepomp op basis van grondwater. Echter, de kosten voor aanschaf en installatie bedragen dan rond de 20.000 euro.

Wij missen op dit punt een uitgebreide campagne, zodat bewoners zich hier tijdig op kunnen voorbereiden en een keuze kunnen maken. Voor veel inwoners is het van belang dat zij ruim tevoren op de hoogte zijn van het moeten doen van investeringen tot tienduizenden euro’s in hun woning. 

Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen:

3. Is het college voornemens op korte termijn bewoners uitgebreider en intensiever te informeren over wat concreet wordt bedoeld met de kreet “de rem eraf” waar het gaat om de aanschaf van een warmtepomp met het oog op een gasloos Gouda in 2040? Zo ja, wanneer gaat dit gebeuren? Zo nee, waarom niet ?

4. Wanneer de insteek is dat bewoners vanaf 2040 geen gebruik meer mogen maken van gas, gaat het college dan concreet toelichten welke alternatieven er zijn (warmtepomp op basis van lucht, en warmtepomp op basis van grondwater), welke kosten hieraan verbonden zijn en welke voor- en nadelen hierbij horen? Zo ja, wanneer gaat u dit doen ? Wanneer u dit niet voornemens bent te gaan doen, kunt u aangeven waarom niet ?

Ondergetekende verzoekt om een schriftelijke beantwoording op bovenstaande vragen binnen dertig dagen na dagtekening.

Met vriendelijke groet,

Hans van Dijk

Fractievoorzitter Gouda Vitaal.

Delen