Geacht college van B&W,

Gouda Vitaal heeft kennis genomen van het besluit van het college om de proef met het gratis ophalen van grof huishoudelijk afval te beëindigen.

Gouda Vitaal maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen hiervan. Veel bewoners (ouderen, gehandicapten, bewoners zonder eigen auto) zijn niet in de gelegenheid om zelf dit afval te brengen bij het afvalbrengstation, het nieuwe Ecopark aan de Goudkade. Als argument wordt aangevoerd dat de proef nauwelijks heeft geleid tot minder “dumpen” van grof afval. Ons beeld is dat heel veel bewoners er niet van op de hoogte waren dat grof afval gratis werd opgehaald. Natuurlijk is dat geen rechtvaardiging om grof afval op straat te dumpen, maar het is wel de harde realiteit. Onze vrees is dat door het besluit van het college nog meer grof afval op straat zal worden gedumpt, vanwege het tarief van 40 euro dat moet worden betaald om het te laten afhalen.

Wij hebben naar aanleiding van het besluit van het college de volgende vragen:

1)  Het recentelijk door de gemeente gepubliceerde dashboard laat zien dat in de meeste wijken in Gouda 20 tot 30 procent van de inwoners aangeeft moeite heeft om rond te komen vanwege de al hoge financiële lasten. Onderkent het college dat 40 euro voor deze groep een grote financiële drempel kan zijn voor het maken van een afspraak?

2) Wanneer onverhoopt maar helaas wel te voorzien, door bewoners grof huishoudelijk afval op straat wordt gedumpt, welke instrumenten heeft u dan om te handhaven ?

3) Wanneer grof afval op straat wordt gedumpt, en andere inwoners maken hiervan een melding, binnen wat voor termijn wordt dit dan alsnog opgehaald? Op welke wijze worden de kosten hiervoor dan omgeslagen ? Kan hierdoor bijvoorbeeld het tarief voor het ophalen van grof huishoudelijk afval nog hoger worden dan 40 euro ?

4) Gehandicapten worden hiermee meer afhankelijk van hulp van anderen om het grof afval naar het Ecopark te brengen of worden op hoge kosten gejaagd. Hoe verhoudt het besluit zich tot het VN gehandicaptenverdrag waarin is vastgelegd dat gehandicapten zoveel mogelijk een zelfstandig leven moeten kunnen leiden? Is het college bereid voor deze groep de 40 euro te compenseren?

5) Hebben de financiële drempel voor bewoners en/of de afhankelijkheid voor gehandicapten een rol gespeeld bij de afweging om de proef terug te draaien en weer een vergoeding te vragen?

Ondergetekende verzoekt om een schriftelijke beantwoording op bovenstaande vragen binnen dertig dagen na dagtekening.

Met vriendelijke groet,

Hans van Dijk

Fractievoorzitter Gouda Vitaal.

Delen