Woensdagavond 20 maart 2024 vergaderd commissie samenleving van de Goudse gemeenteraad over Kunst in de openbare ruimte, eigenlijk dus over de kunstwerken die op de Goudse straten en parken te vinden zijn. Dat zijn er best veel (142) en veel van deze kunstwerken zijn niet in beste staat.

Gouda Vitaal stelde in 2022 al vragen over de kikkers op de Boerensloot, sinds begin 2022 ontbreken een aantal kikkers van dit kunstwerk van Gerard Logman uit 1974. De kikkers zijn gemaakt van brons, een kostbaar metaal wat tegenwoordig veel gestolen wordt. Vreemd genoeg heeft dit lot ook het kunstwerk de ‘Phyllotaxis’ van de kunstenaar S. Buisman dit lot ondergaan, ook een kunstwerk gemaakt van brons. Het kunstwerk was opgeslagen op het gemeentelijk depot aan de Sportlaan, maar was in de zomer van 2022 opeens verdwenen. Ook een kunstwerk genaamd ‘Twee Generaties’ is vermist, en ook niet duidelijk of het opgeslagen is.

Naar aanleiding van deze toestanden wordt een vervolgonderzoek gestart naar verbetering van de opslag van kunstwerken in de openbare ruimte. Daarnaast is er een waardenmeting van de collectie openbare kunstwerken in de gemeente Gouda gedaan. Dit ook omdat er geen budget en geen beleid over herstel en groot onderhoud is binnen de gemeente. 28 kunstwerken zijn beschadigd, en moeten hersteld worden. De gemeente heeft de kunstwerken in 3 categorie├źn verdeeld A, B en C werken. Niet heel duidelijk is of de gemeente Gouda ook altijd eigenaar is van de kunstwerken. Er moeten dus keuzes gemaakt worden, want er zijn geen middelen om alles te herstellen. Ook moet er een keuze worden gemaakt of bijvoorbeeld met de A kunstwerken moet worden begonnen?

Zo blijken onze ‘Zeven Kikkers’ van G. Logman een kunstwerk uit het B segment te zijn. Toch waarderen de Goudse inwoners dit kunstwerk in de wijk Bloemendaal zeer. In deze mooie jaren 70 wijk is weinig kunst te vinden, bovendien zijn de kikkers zo vlakbij de kinderboerderij een gelieft object. Hele generaties kinderen zijn met de kikkers opgegroeid.

Uiteindelijk moet er toch iets gedaan worden, veel kunstwerken in Gouda zijn zwaar verwaarloost, een degelijk onderhoudsprogramma is hierin een must. Ook moeten we misschien wat kritisch gaan kijken naar het toevoegen van nieuwe kunstwerken en bijvoorbeeld ook kijken hoe degelijk kunstwerken zijn om de jaren door te brengen in weer en wind. Zo kan je mijn inziens toch behoorlijk kritisch zijn op bijvoorbeeld ‘De Telepoort’ bij het station, een heel duur en kwetsbaar kunstwerk.

Ook beheer van de kunstwerken moet beter en er moet of op de gemeentebegroting meer geld beschikbaar komen voor beheer, of er moeten andere middelen gevonden worden. Misschien kunnen er sponsors gevonden worden voor het groot onderhoud of vervanging van de kunstwerken. Wij van Gouda Vitaal verwachten in ieder geval dat de iconische kikkers weer terug komen op de Boerensloot.

Lees hier het Raadsmemo:

Raadsmemo waardemeting beeldende kunst in de openbare ruimten

Statistieken en advertenties bekijken

Bericht promoten

Leuk

Opmerking plaatsen

Delen

Delen